En fisk i regnbågens alla färger

Mandarinfisken tillhör familjen sjökocksfiskar och kan bland annat hittas omkring Indonesien, Japan, Filippinerna och Malaysia. Mandarinfisken tycker om lugna vatten och trivs bäst nära korallrev. Den kan bli upp till 7 centimeter och lever på havsborstmaskar eller små kräftdjur som den hittar på botten. Mandarinfisken är en av de färggladaste fiskarna vi kan finna, och den kan ha ett färgspektra från grönt till blått och rött. Färgerna på kroppen bildar ett magnifikt mönster, som också gör att den smälter in i korallreven. Ytterst på kroppen har mandarinfisken en illaluktande gel, som används för att mota bort rovdjur och skydda mot sjukdom.

Med tanke på sin vackra kropp är mandarinfisken en önskvärd fisk att ha i sitt akvarium hemma, men det är ingen bra idé då fisken oftast vägrar anpassa sig. Den vill helt enkelt endast äta levande föda direkt från havsbotten.

Världens vackraste fiskar

Fiskar kända från film

Du känner säkert till Clownfisken, som porträtteras i filmen Hitta Nemo från 2003 (Walt Disney Pictures). Den här fisken lever och bor i växten havsanemon, som för andra fiskar är en mycket farlig växt. Forskarna vet fortfarande inte hur det kommer sig att clownfisken slipper undan havsanemonens giftiga tentakler. Man tror att, precis som med mandarinfisken, att clownfiskens kropp omsluts av ett slemlager som skyddar mot havsanemonen.

Clownfisken, eller anemonefisken som den också kallas, lever hela sitt liv i sin havsanemon. Där inne är äggen skyddade från hungriga, större fiskar.

En annan känd, vacker fisk från filmen Hitta Nemo är Doris. Den här blå och gula varelsen, som också kan skifta i vitt och grönt, är en kirurgfisk. Namnet kommer från deras brosktagg som sitter vid stjärtfenan. Den används vid försvar och, som namnet antyder, är mycket lik en skalpell. 

Även den här fisken vill många ha simmande i sitt akvarium, men med tanke på dess arga humör är det ingen bra idé. Kirurgfisken har ett hett temperament och räds inte för att äta upp andra fiskar i akvariet. Den kräver även att få simma längre sträckor än vad ett akvarium kan erbjuda.

Farlig men naggande god

Drakfisken, med sitt stöddiga namn och sina giftiga fenor, kom lös först på 1990-talet, då ett akvarium med dessa fiskar slogs sönder och de hamnade i det fria vattnet. Bland korallreven i Stilla havet, Indiska oceanen och på USAs östkust kan de hittas. Dessa fiskar är riktigt glupska och förstör hela den biologiska mångfalden som finns nere vid korallreven genom att äta, äta och äta. På grund av detta startades ett projekt där dykare uppmuntras fånga drakfisk och sedan äta den. Trots fiskens giftiga fenor och hårda utsida sägs det att smaken ska vara mild.

Drakfisken är fantastiskt vacker med sina röda och bruna ränder längs kroppen, och starka fenor som ger fisken dess karaktär.