För vissa har drömmen om Moby Dick, att fånga en av havets jättar blivit verklighet. Av havets alla bestar finns det de som har slagit imponerade rekord i storlek och vikt. Här kommer de största fiskarna som fiskare har fångat på kroken!

Vithajen

Vithajen är inte bara ett av havets läskigaste djur, den kan också bli upp till över imponerande 5 meter lång. Genom åren har den fascinerat många fiskare och de har därför jagat den magnifika varelsen i hopp om att de ska fånga den allra största. Många aktningsvärda fångster av vithajen har gjorts i hav över hela världen, från Europa till Australien och Sydafrika. I fall av den vithajsfångst som skedde under 40-, 50- och 70-talet har dock mätteknikens precision diskuterats. Det har påståtts att hajarna varit upp till 9-11 meter när de förmodligen ”endast” var omkring 5 meter. Rekordet hölls länge av den honhaj som drogs upp utanför Kuba år 1945, där mätbandet visade 5,1 meter. Men år 2009 drogs vithajen som sedan döptes till Apache upp i Guadalupe Island utanför Mexiko. Hajen var hela 5,5 meter lång och släpptes tillbaka ut i det fria efter fångsten.

Tigerhajen

Hajar kan vara ett av världens mest missförstådda djur. På grund av deras skrämmande utseende och stora kroppsbyggnad har de setts som ett hot mot människor. Men trots att hajen räknas som en av de farligaste arterna attackerar den väldigt sällan människor. Likt Vithajen brukar även Tigerhajen kunna nå en imponerande storlek. Vanligtvis blir Tigerhajen upp mot 3 till 4 meter lång och kan väga mellan 300-600 kilo men enligt vissa experter kan de nå totalt 7 meter. Den allra största Tigerhajen som har dokumenterats fångades i Australien år 2004 och var en jätte på hela 800 kilo!

Tonfisk

Största fiskarna som fångats

Tonfisken har dokumenterats flera gånger i stora format. Det nuvarande världsrekordet på den största tonfisken som någonsin har fångats var år 2014 i Nya Zeeland. Denna Tonfisk vägde 411 kilo och var nästan 2,5 meter lång vilket var dubbelt så stor som en elefantbebis, den hade kunnat fylla nästan 2 000 burkar med tonfisk. Tonfisken var av arten ”Pacific Bluefin” som kan leva upp till 40 år och är vanligtvis den största arten av tonfisk. Fångsten tog i sin helhet över 4 timmar.

Håkäring

Från skandinaviska vatten, närmare bestämt Trondheimssfjorden i Norge fångades år 2013 världens största Håkäring. Håkäring är en haj som lever på flera hundra meters djup på den svenska västkusten och kan bli upp till 7 meter lång och dessutom sägs de kunna leva i upp till 100 år. Håkäringen är också en långsam art, den simmar inte bara väldigt sakta den växer dessutom endast en centimeter om året. Fångsten av rekordhajen tog lite drygt en och en halv timme och den imponerande fisken var hela 4,76 meter lång och tros ha vägt runt 1 100 kilo.

Torsk

Från Norge kommer även den sista jättefisken på vår lista, nämligen en torsk på en storlek utöver det vanliga. Torsken som är en av Skandinaviens vanligaste fiskarter och är frekvent fångad innan de hunnit växa färdigt vilket gör att torskar över 200 centimeter är väldigt ovanligt. Men ibland lyckas de undvika fångst till den grad att de växer till sig rejält vilket var fallet hos denna rekord-torsk. Det tog runt en halvtimme att håva in den 47 kilo tunga och 160 centimeter långa besten men det var det värt då fisken slog världsrekord i att vara den största torsken.