Förutom olja är Norge även rikt på fisk, faktum är att de är en av de största fiskexportörerna i Europa. Att havsfiska i Norge är därför något som många fiskeentusiaster drömmer om. Därför kommer vi i denna artikel tipsa om vilka platser du som fiskare ska besöka om du vill lyckas dra hem riktigt fina fiskar. Precis som när du fiskar i Sverige, kan det vara bra att kolla upp om där finns någon utrotningshotad fisk och vad för regler som gäller kring de olika platserna du önskar fiska på.

Det enklaste för dig som turist i Norge är att besöka ett fiskecamp. Om du vill lyckas få upp en bjässe är det viktigt att vara tidigt på plats, därför finns det många traditionella fiskestugor, hotell och campingplatser längs den Norska kusten att hyra. Om du är intresserad av stor skrei så rekommenderas Söröya eller Öskfjord i perioden mellan mars-april. Om du vill fiska efter hälleflundra rekommenderas Mehamn och det finns dessutom duktiga guider att tillgå. Förutom dessa underbara platser kommer vi nedan nämna var och när du bör besöka de olika platserna i Norge.

Nordic Sea Angling

Nord-Norge och havsfiske

Populäraste havsfisket är i Nord-Norge som har massor av fisk för dig att dra upp. Fiskar som torsk, rödfisk, sej, kolja och havskatt går att hitta och är oftast av större storlek. På vintern kommer den extra stora torsken, skrei, till kusten för att leka. Då Norge har en stor fiskeindustri, finns mängder av traditionella fiskebyar. Perfekta områden att fiska i är Nordkap, Vesterålen, Lofoten och öarna Senja och Sørøya. Högsäsongen varar mellan maj-september och under sommarmånaderna kan man fiska dygnet runt tack vare midnattssolen. Sportfiskare rekommenderas att göra vinterfiske då skrei brukar dyka upp mellan januari-mars, dessutom kan man ha turen att få se det underbara norrskenet.

Sørlandet

Det är självfallet inte bara i de norra delarna av Norge som havsfisket är populärt. I de södra delarna av Norge, på den norska rivieran, är fisket populärt. Speciellt under sommarmånaderna. De vanligaste havsfiskarterna existerar här och är en av de få platser i Norge där du kan lyckas dra upp havsabborre. De absolut vanligaste fiskarterna är lubb, sej, makrill, torsk, sill, kolja och långa. Många utländska turister åker hit för att besöka Norges södra semesterorter. För fiskefantasterna finns allt från fiskeexpeditioner året runt på Farsund Resort till mysiga fiskestugor att hyra och sova i Tregde eller Bjørnevåg. Säsongen brukar sträcka sig från mars till oktober, men du kan självfallet fiska året runt.

Trøndelag

Om du inte vill komma hem tomhänt är detta absolut stället för dig. I Trøndelag finns nämligen mängder av fisk. Dessutom är den biologiska mångfalden både stor i vattnet och på landet och gör det därför enkelt för dig att hitta några av de vanligaste fiskarterna. Förutom havsfisket i Nordatlanten, finns mängder av älvar, åar och sjöar med massor av forell, lax och röding. Kända öar som går att hitta längs Trøndelags kust är Frøya, Hitra, Leka, Sula och Vikna. Dessutom finns den berömda Trondheimsfjorden här. Säsongen varar mellan mars till oktober, men somliga platser har även öppet på vintern.