Eftersom vi lever våra liv på land är det ibland lätt att glömma att det gömmer sig flera fantastiska varelser i våra hav. Under ytan finns ett helt annat universum med beundransvärda fiskarter, den ena mer fantastisk än den andra. Men så finns det också de fiskar som får oss att höja på ögonbrynen i förundran – här är havets konstigare fiskar!

Klumpfisk – det simmande huvudet

Det är inte ovanligt att undra vart resten av fisken har tagit vägen när man först får en glimt av klumpfisken, självaste fisken består nämligen primärt av ett huvud med fenor. Klumpfisken är som namnet avslöjar inte den smidigaste fisken i havet och kommer inte vinna några vattenrace. Det är en långsam fisk då den inte har de rätta fenorna för att tävla med de nättare vattenvarelserna. Klumpfisken är dock en expert på att käka och dieten som till stor del består av maneter hjälper den att snabbt växa. Allt som allt kan vågen sluta på 2,3 ton och måttbandet på 3,5 meter – så det är verkligen ingen liten fisk. Klumpfisken går också under namnet Solfisk då den gillar att solbada och värma upp sig innan den dyker ner till det kalla djupet och letar efter mat.

Sjöhäst – havets ponny

Havets konstigaste fiskar

Sjöhästen är en liten fisk som oftast inte blir större än 30 centimeter. Fastän de är lite märkliga till utseendet så är de också väldigt söta och oskyldiga. Men det är de aktiviteter och framförallt hur de fortplantar sig som gör att de får en plats på denna lista. Man kan säga att sjöhästarna har tagit ett extra steg i evolutionen och skakat om människans inpräntade könsroller, här är det nämligen hanen som föder barn. Självaste processen startar med att det är honan som lägger sina ägg i en pung som sitter på hanens mage, där befruktas de och ligger och gror i drygt en månad innan hanen skjuter ut ynglen som sedan lämnas och får klara sig själva.

Pacific Barreleye – den genomskinliga fisken

Du behöver inte titta länge för att inse vad som är märkligt med en Pacific Barreleye. Fisken som till stor del lever utanför kusten i Kalifornia har nämligen genomskinlig hud precis runt huvudet som gör att man kan kika in i fiskens inre. Genom det transparenta huvudet syns två gröna cirklar som inte ska misstas för fiskens hjärna då det nämligen är ögonen. Just ögonen är mycket speciella på en Pacific Barreleye. De kan titta både framåt och uppåt med dem, samt filtrera ut solljus och på det sättet uppfatta det bioluminiscerande ljuset som maneter och andra fiskar utsöndrar. Vilket gör att de på detta sättet lättare kan fånga och äta dem.

Pointed Sawfish – en såg som nos

Det är svårt att inte gå miste om en Pointed Sawfish då den har ett väldigt distinkt utseende. Nämligen den långa sågformade nosen som är utsmyckad med cirka 20 piggar på varje sida om det långa platta näspartiet. Nosen använder fisken för att fånga mat men den är också utrustad med elektrisceptorer – celler som registrerar elektriska förändringar, dessa hjälper en pointed sawfish att upptäcka sina byten. En Pointed Sawfish kan bli upp till 6 meter lång och påminner en del om en haj i kroppsform och en sak är säker, det är klart en märklig fisk!