Att fiska i de svenska vattnen kan vara rofyllt och avkopplande, men ibland kan det vara svårt att veta vilka de olika fiskarterna är då det finns ungefär 255 olika fiskarter i de svenska vattnen som har observerats. Därför har vi samlat de vanligaste fiskarna nedan för att du enkelt ska kunna känna igen de när du lyckas få napp.

Abborre:

Den absolut vanligaste fiskarten i de svenska vattnen är abborren. Den förekommer i de flesta typer av vatten där syrehalten är hög. Abborrens utseende är lätt att känna igen med sina tvärränder på kroppen, röda fenor och två fenor på ryggen varav en är taggig. Abborren är relativt enkel att fiska efter, då den är en väldigt aggressiv fisk som gärna hugger efter sitt bete. Bästa tidpunkten att fiska efter abborre är på morgonen eller när solen står lågt på kvällen och att söka sig till där vattnet är varmt och med mycket växtlighet.

Svenska fiskar och fiskevatten

Gädda:

Vår största sötvattensfisk är gäddan och kan väga upp till 20 kg. Gäddan finns i alla större vatten, inklusive Östersjön. Gäddans utseende är enkelt att känna igen med sitt långsmala utseende, fenorna placerade längst bak och med en platt och bred nos. Att fiska efter Gäddan kan vara tuffare än att fiska efter Abborren till exempel, eftersom Gäddan har speciella rutiner vilket innebär att de endast äter när solen står lågt. Enklast är att fiska efter gäddan på kvällen, för då simmar den upp mot vassen.

Svenska fiskar och fiskevatten

Sill:

Den lilla fisken sillen, som lever i alla nordiska vatten inklusive Östersjön. I Östersjön minskar den dock i storlek och kallas då för strömming. Sillen brukar simma i stora stim och det är därför oftast väldigt enkelt att få flera stycken. Förutom att grilla sillen hel, används den oftast som agn till att fiska upp större fiskar.

De bästa fiskeställena i Sverige:

Alla har inte förutsättningen att fiska från en båt ute till sjöss, därför kan det vara bra att veta var man kan få napp från exempelvis strandkanten eller på en brygga. Var noga med att kontrollera att fisken inte är utrotningshotad, eller om det finns krav på exempelvis fiskekort eller andra regler som är viktiga att följa innan du börjar fiska.

I Norrbotten på gränsen till Finland finns Muonioälven. Många fiskare som snabbt vill ha napp drar sig dit, då det finns gott om harr. Man kan enkelt komma åt stora delar av älven från strandkanten med hjälp av sitt kastspö. Dessutom finns det chans att få upp lax och öring. Populäraste månaden är juli, då det finns mest fisk.

I Blekinge finns den populära Mörrumsån som lockar tiotusentals besökare varje år från hela världen. Detta för det berömda kronlaxfisket, med fisk som kan väga mer än 18 kg som öring och lax. Mellan Halland och Västra Götaland finns sjön Fegen. Det mest unika med sjön, är att där finns 17 olika fiskarter. I Skåne finns ån Råån som rinner från Svalöv ut till Öresund. Råån är populär om du vill testa på flugfiske och lyckas få havsöring.