Skatteparadis är ett ord med negativ klang, ett ord som de allra flesta förknippar med skatteflykt. Skatteparadis ses som platser där rika människor som inte vill betala sina skatter kan gömma undan pengar. Skatteparadis är dock inte bara något negativt utan det finns samhällsekonomiska fördelar med skatteparadis. Företag som aktivt skatteplanerar och för över delar av företagens vinster till skatteparadis får mer pengar över till att investera och till att anställa fler medarbetare.

Skatteparadis

Skatteparadis är länder med låg eller ingen skatt, gynnsamma regler för företagande samt en strikt banksekretess. Förr var Schweiz det givna valet för den som letade efter ett ställe att gömma undan pengar, idag finns det bättre alternativ. Webbsidan skatteparadis.com listar de 15 bästa skatteparadisen och där finns det mer att läsa om dem. Det är inte bara den låga skatten och den höga banksekretessen skatteparadisen har gemensamt, de flesta skatteparadisen erbjuder också ett fantastiskt fiske.

Fiske

Fiske i olika skatteparadis

Fiske är kanske inte det första du tänker på när det handlar om skatteparadis men flera skatteparadis är tropiska öar omgivna av fiskrika vatten. Ett exempel på ett sådant skatteparadis är Bermuda. Bermuda bjuder på djuphavsfiske efter bland annat både blå och vit marlin, sailfish och tonfisk. Dessa arter är bland de mest eftertraktade av sportfiskare. Flera andra skatteparadis ligger i samma område, bland andra Caymanöarna, Curacao, Bahamas och Barbados och de bjuder på liknande fiske.

Mauritius är ett skatteparadis som erbjuder ett fantastiskt fiske. Mauritius är en ö i Indiska oceanen där det går att fånga bland annat blå och svart marlin, gulfenad tonfisk, sailfish och flera arter av haj. Djuphavsfisket utanför Mauritius bjuder i regel på färre men större fiskar än Bermuda. Den som är fiskeintresserad och som även vill skatteplanera via ett skatteparadis har mycket att tänka på, inte bara var skatten är lägst utan också var fisket är bäst.